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Dear Mr. Curtis:

I am responding to your request for an official advisory opinion in accordance with § 2.2-505 of
the Code of Virginia.

Issues Presented

You ask whether petition signatures collected on January 1 count towards the minimum number of
signatures required for an independent candidate to gain access to the ballot for a succeeding November
general election.! You also seek guidance regarding what actions should be taken in the event a disqualifying
number of signatures are proven invalid after a particular individual has been certified as an independent
candidate.

Response

It is my opinion that signatures collected on January 1 do not count towards the minimum number
of signatures required to be collected by independent candidates seeking to have their name printed on the
ballot. It is my further opinion that what actions may be available in the scenario you describe is dependent
on the attendant facts and circumstances and therefore is a question beyond the scope of an opinion of this
Office.

Applicable Law and Discussion

Under Virginia’s election laws, “[o]nly a person fulfilling all the requirements of a candidate shall
have his name printed on the ballot . . . .”2One such requirement is the filing of a petition for candidacy.?

!'Your inquiry relates to independent candidates seeking state and local office; the analysis and conclusions herein
apply to all candidates covered by § 24.2-506. I further note that, although election day for a general election ordinarily
is held “on the Tuesday after the first Monday in November[,]” VA. CODE ANN. § 24.2-101 (Supp. 2023) (defining
“general election”), absentee voting for such election commences “on the forty-fifth day prior to” election day. Section
24.2-701.1(A) (Supp. 2023).

2 Section 24.2-504 (2016). See also § 24.2-525(A) (Supp. 2023) (imposing a similar rule on primary candidates).
“It is the duty of [the] candidate to insure that he meets all the qualifications of filing for his candidacy[;] failure to
meet such qualifications may not be passed on to another.” 1971-72 Op. Va. Att’y Gen. 158, 159.

3 Petitions must be submitted along with the candidate’s Declaration of Candidacy. Sections 24.2-506 (Supp. 2023)
(independent candidates); 24.2-521 (Supp. 2023) (primary candidates). No petition is required of a direct party
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Each petition must contain a minimum number of signatures of qualified voters; the minimum number
depends on the office sought.* An independent candidate seeking office at a November general election
must file his completed petition with the local registrar by 7:00 p.m. on the third Tuesday in June.’ In
requiring the signed petitions, the General Assembly specifically has directed, among other conditions, that
the petitions be “signed by the number of qualified voters specified [by law] after January 1 of the year in
which the election is held.”® You ask whether signatures collected on January 1 comport with this
requirement.

The “primary objective” in construing a statute is “to ascertain and give effect to legislative intent,
as expressed by the language used in the statute.”” “[W]ords not defined in a statute are to be construed
according to their ordinary meaning,” given the context in which they are used.® The ordinary meaning of
the term “after” is “[s]ubsequent in time to; at a later time than.” This definition, when applied to the
language at hand, clearly indicates that the required signatures must be collected on a date that is
“subsequent . . . t0” or “at a later time than” January 1. Because January 1 makes up an entire day, rather
than a specific time of day, only January 2 and later dates can be said to be “after” January 1. I therefore
must conclude that a petition signature obtained January 1 was not “signed by the . . . voter[] . . . after
January 1 of the [relevant] year” as contemplated under Virginia law.'°

An examination of other parts of the Code of Virginia affirms that a signature obtained January 1
is not equivalent to one collected after January 1. In other provisions of Virginia’s election law, the General
Assembly has used the phrase “on or affer” to specify instances in which a particular action may be carried
out either “on” or “after” a discrete day.'' Courts generally consider differences in language in related

nominee, § 24.2-511(D), or a candidate seeking membership on the governing body or elected school board of any
town that has fewer than 1,500 registered voters. Sections 24.2-506(A)(8); 24.2-521(B)(8).

* See §§ 24.2-506; 24.2-521.

5 See §§ 24.2-505(C); 24.2-506; 24.2-507 (Supp. 2023). Primary candidates are required to submit their petitions
to their local party chairperson by 5:00 p.m. of the seventy-fifth day before the primary. Section 24.2-522 (2016).

6 Section 24.2-506(A) (emphasis added); accord § 24.2-521(A) (primary candidates). A different timeframe,
inapplicable here, applies “in the case of [March primaries],” conducted in relation to May general elections. See
§ 24.2-515 (Supp. 2023).

7 City of Hampton v. Williamson, _ Va. _, , 887 S.E.2d 555, 558 (2023) (quoting Cuccinelli v. Rector &
Visitors of the Univ. of Va., 283 Va. 420, 425 (2012)).

82022 Op. Va. Att’y Gen. 87, 88 (quoting Eley v. Commonwealth, 70 Va. App. 158, 165 (2019); 2016 Op. Va.
Att’y Gen. 293, 296 & n.7). Absent an ambiguity, courts “must take the words [of a statute] as written and give them
their plain meaning.” Island Creek Coal Co. v. Honaker, 9 Va. App. 336, 339 (1990) (internal quotation marks and
citation omitted).

® THE AMERICAN HERITAGE DICTIONARY OF THE ENGLISH LANGUAGE 30 (Joseph P. Pickett & Steven R. Kleinedler
et al. eds., Sth ed. 2011). See also Pierce v. Commonwealth, 21 Va. App. 581, 585 (1996) (“The word ‘after’ means
‘later than a particular time or period of time.”” (quoting Suggs v. Life Ins. Co., 207 Va. 7, 11 (1966))).

10 See Democratic Party of Va. v. Piper, 102 Va. Cir. 478, 481 (2018) (“Each signature must be after January 1 of
the year in which the election is held . . . .”).

' See §§ 24.2-611(B) (Supp. 2023) (providing that electronic pollbooks shall be used “for any election held on or
after November 1, 20207); 24.2-684.1 (2016) (providing that certain requirements “shall apply to petitions calling for
any referendum which is ordered to be held on or after January 1, 1994”); 24.2-949.6(D) & (E) (Supp. 2023)
(referencing certain political action committee filings submitted “on or after March 15” or “on or after August 157).
In addition to these instances in Title 24.1, the Code contains hundreds of other instances where specific language is
used to indicate that a particular action is carried out either “on,” “after,” or “on or after” a discrete day. See, e.g., VA.
CODE ANN. §§ 1-214(A) (2022) (generally providing that new legislative enactments “shall take effect on the first day
of July”); 9.1-114 (2018) (making compliance with minimum training standards applicable to certain officers
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statutes to be “quite telling.”'? Had the General Assembly intended to allow for the collection of signatures
to begin on January 1, it could have said so."* Accordingly, the fact that it has not supports the conclusion
that the timeframe allotted for qualifying signatures does not extend to those collected prior to January 2,
including those obtained on January 1.

Although some irregularities in candidate petitions can be deemed immaterial to candidate
qualification,'” I conclude that signatures collected on January 1 of the relevant election year will not count
towards the minimum number of signatures required for ballot access. When read with the prescribed filing
deadlines, the plain language directing that the petition be signed by voters “after January 1,” serves to
establish fixed, equally binding time frames for the collection of signatures. Accommodation for signatures
collected outside these dates would circumvent the express intent of the General Assembly, as articulated
above. In contrast, strict adherence to these clearly defined time requirements not only effectuates the
legislative intent, but it also promotes fairness in the treatment of those seeking office. I therefore conclude
that only those signatures collected on January 2 or later will count towards a potential candidate’s signature
requirement.

In addition, regulations that set forth limited circumstances under which “a petition or a petition
signature should not be rendered invalid” by virtue of an immaterial error or omission do not expressly
address the instant question.'® The lack of any date on a signature, however, is deemed immaterial only
when “a period of time that qualifies can affirmatively be established with previous and subsequent dates
provided by other signers on the petition page.”!” Moreover, in detailing the petition verification process,
official guidance materials instruct reviewers as follows: “Do not check signatures when the date signed
cannot be established to be within the permitted time period for the petition.”'® The prescribed petition form
itself states that the “Date Signed” “Must be after January 1st of [the] election year.”!® The language used

“employed after July 1, 1989”); 46.2-383(A) (2022) (forwarding of specified abstracts of records “[o]n or after July
1,2013”); 58.1-3703(E) (2022) (particular exemption of license fees or license taxes may be made “[f]or taxable years
beginning on or after January 1, 2012”).

2 Williamson, __Va.at _, 887 S.E.2d at 559.

13 See, e.g., 2013 Op. Va. Att’y Gen. 39, 40 (observing that “[t]he General Assembly knows how to express its
intention”).

14 “[W]hen the General Assembly has used specific language in one instance but omits that language or uses
different language when addressing a similar subject elsewhere in the Code, [we] must presume that the difference in
the choice of language was intentional.” Morgan v. Commonwealth,  Va. , | 881 S.E.2d 795, 799 (2022)
(quoting Zinone v. Lee’s Crossing Homeowners Ass’n, 282 Va. 330,337 (2011)). In “‘these circumstances, it is evident
that the General Assembly ‘knows how’ to include such language in a statute to achieve an intended objective,” and
therefore, omission of such language in another statute ‘represents an unambiguous manifestation of a contrary
intention.”” /d. (quoting Brown v. Commonwealth, 284 Va. 538, 545 (2012)).

15 See generally, e.g., 1983-84 Op. Va. Aty Gen. 140, 142-43, and 1975-76 Op. Va. Att’y Gen. 124, 124
(concluding that the rule of substantial compliance applies to candidate petitions); 1 VA. ADMIN. CODE § 20-50-20.

' 1 VA. ADMIN. CODE § 20-50-20(A). The General Assembly has charged the State Board of Elections with
developing “standards by which petitions . . . are reviewed to determine if the petitions contain sufficient signatures.”
Section 24.2-506(B).

171 VA. ADMIN. CODE § 20-50-20(D)(8) (emphasis added). The omission of just the year from the signature also
is deemed to be immaterial. /d. at § 20-50-20(D)(9).

18 VA. DEP’T OF ELECTIONS (“ELECT”)/SBE, Review of Candidate Petition Page Checklist (undated) (emphasis
added), available at https://www.elections.virginia.gov/formswarehouse/ballot-access-candidate-qualification/.

19 See ELECT, Form ELECT-506/521, Virginia Petition of Qualified Voters (rev. July 2020), available at
https://www.elections.virginia.gov/media/formswarehouse/campaign-finance/2018/candidates/Petition-of-Qualified-
Voters-SBE-506 521 letter.pdf.
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in implementing the statutory date requirement thus further evinces that timely execution of the signature
is essential to its status as a qualifying signature.?’ Consequently, I conclude that signatures obtained outside
the permitted statutory time frame do not count towards a candidate’s minimum number of required
signatures.’’ Whether a particular signature, however, has been collected on a qualifying date is a question
of fact that is beyond the scope of an opinion of this Office.?

With respect to your second question, [ must advise that the law is clear that the name of a candidate
who is not qualified to have his name printed on the ballot “shall not be printed upon any official ballots.”?
Accordingly, if a person seeking office is officially deemed no longer qualified to be a ballot candidate —
prior to the “drop dead” date to begin printing ballots in order to meet applicable ballot-availability
deadlines — then no ballots with the non-qualifying person shall be printed or used, and only ballots without
the person’s name printed can be made available to voters.”* When those deadlines have passed, however,
the Department of Elections is vested with the authority, after “tak[ing] into account the time available
before the election and the status of the ballots for the election[,]” to use its discretion “to direct the electoral
boards on how to proceed to print the ballot without the candidate’s name, correct the ballot to delete the
candidate’s name, or provide notice to voters” that the individual is not qualified to appear on the ballot.?
Courts recognize that administrative burdens and voter confusion can render late-hour corrections
inappropriate and, on that basis, maintain the status quo.?® Regardless of what action, if any, is taken, should

20 Generally, “the construction accorded a statute by public officials charged with its administration and
enforcement is entitled to be given weight by the court.” Tazewell Cnty. Sch. Bd. v. Brown, 267 Va. 150, 163 (2004)
(quoting Commonwealth v. Am. Radiator & Standard Sanitary Corp., 202 Va. 13, 19 (1960)). Together, the State Board
of Elections and the Department of Elections are vested with the administration of Virginia’s election laws. See 2014
Op. Va. Att’y Gen. 48, 51-52, and opinions cited therein.

21 [ note that this Opinion does not address potential situations in which local charter provisions with different
requirements may govern.

2 See, e.g.,2006 Op. Va. Att’y Gen. 141, 144 (“[T]his Office does not investigate the facts behind opinion requests
and does not issue opinions regarding questions of fact”). Local election officials are charged with determining the
validity of petition signatures of independents seeking local office. See § 24.2-505. See also ELECT, Electoral Board
Job Description at 2 (undated), available at https://www.elections.virginia.gov/media/formswarehouse/local-
administration/electoral-board/Electoral-Board-Job-Description.pdf (including, in accordance with the authority
afforded the State Board of Elections in § 24.2-106.01, “[c]ertification of candidates” among the responsibilities of an
electoral board). Party leaders are responsible for verifying the petitions of primary candidates. Section 24.2-527
(2016).

23 Section 24.2-506(A). You state that there is no statute providing for the disqualification of a candidate who has
been certified. That there could be such disqualification, however, is implicit in Code § 24.2-612.1, which confers
certain authority upon the Department of Elections “[i]n the case of the death, withdrawal, or disqualification of any
candidate . . . who has qualified to have his name printed on the ballot . . . .” Section 24.2-612.1 (Supp. 2023)
(emphases added). Moreover, materials prepared by the Department of Elections indicate that errors in petition
verification can be corrected by the registrar in VERIS, the Virginia Election and Registration Information System.
See ELECT, 2023 General Registrar and Electoral Board Handbook, § 16.5.3 at 12 (Sept. 2023), available at
https://www.elections.virginia.gov/media/grebhandbook/2023-updates/16_Candidate Processing final 2023.pdf.

24 See Piper, 102 Va. Cir. at 489.

25 Section 24.2-612.1. See also Piper, 102 Va. Cir. at 489. I note that, in informing voters, steps should be taken to
avoid confusion regarding what constitutes “disqualification”; disqualification from the ballot does not render one
disqualified from holding office. See VA. CONST., art. II, § 5 (With limited exceptions, “[t]he only qualification to
hold any office of the Commonwealth or of its governmental units, elective by the people, shall be that a person must
have been a resident of the Commonwealth for one year next preceding his election and be qualified to vote for that
office.”); accord VA. CODE ANN. § 24.2-500 (2016).

26 See, e.g., Perry v. Judd, 471 F. App’x 219, 225 (unpublished) (4th Cir. 2012) (noting that legal “[c]hallenges
[made] immediately before or immediately after the preparation and printing of ballots would be particularly disruptive
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an unqualified candidate erroneously appear on the ballot and receive the majority of votes cast, he will be
elected and “his right to qualify and hold the office cannot be successfully challenged upon the ground that
his name was printed on the ballot” under these circumstances.?’

Conclusion

Accordingly, it is my opinion that signatures collected on January 1 do not count towards the
minimum number of signatures required to be collected by prospective independent candidates seeking to
have their name printed on the ballot for election to local office at a November general election. What
actions are available when a disqualifying number of signatures are proven invalid after a particular
individual has been deemed a qualified candidate depends on the specific attendant facts and circumstances.

With kindest regards, I am,

Very truly yours,

%%

Jason S. Miyares
Attorney General

and costly for state governments™); Curtin v. Va. State Bd. of Elections, 463 F. Supp. 3d 653 (E.D. Va. 2020); Tittle v.
Va. State Bd. of Elections, No. 3:20-CV-349, 2020 WL 6589328 (unpublished) (E.D. Va. Sept. 22, 2020); Marcellus
v. Va. State Bd. of Elections, No. 3:15-CV-481, 2015 WL 5285819 (unpublished) (E.D. Va. Sept. 9, 2015).

271959-60 Op. Va. Att’y Gen. 161, 162. See also id. at 152, 153 (reaching similar conclusion for primary elections).



